27 september 2024
Hela sista veckan i september pågår ForskarFredag, en festival om forskning. Sveriges unga akademis Cecilia Engdahl och Gabriele Messori medverkade i aktiviteten Låna en forskare.
Cecilia Engdahl och Gabriele Messori. Foto: Erik Thor/SUA, Jesper Ahlin Marceta/SUA
ForskarFredag koordineras av Vetenskap & Allmänhet. I år intar festivalen 26 städer med årets tema som är ”Forskning i vår vardag”. Låna en forskare erbjuder ett enkelt sätt att komma i kontakt med forskare och forskning. Skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser kan låna forskare som gör besök, antingen på plats eller digitalt, och berättar om sitt ämne eller hur det är att arbeta som forskare.
Gabriele Messori, vice ordförande i Sveriges unga akademi och professor i meteorologi vid Uppsala universitet, träffade två högstadieklasser och en gymnasieklass i Uppsala.
Det förvånade mig att det finns ett starkt intresse bland eleverna att välja ett yrke som känns meningsfullt, snarare än ett som ger hög lön eller andra materiella fördelar.
Gabriele Messori, vice ordförande i Sveriges unga akademi och professor i meteorologi vid Uppsala universitet
Foto: Jesper Ahlin Marceta/SUA
– En fråga jag fick var, ifall man måste vara beredd att flytta runt en hel del om man vill bli forskare?
Om Zoom, hur är det efter pandemin, att möta elever via Zoom, har det blivit ”standard”?
– I år kör jag bara på plats, så för mig själv kan jag inte säga att det har blivit standard med Zoom ;-)!
– Det bästa med Låna en forskare är att få träffa väldigt olika elevgrupper i olika åldrar!
Cecilia Engdahl, SUA-ledamot och sammankallande för utåtriktad verksamhet, är docent i experimentell autoimmunitet vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och träffade fem klasser online, främst från lågstadiet. Skolorna återfinns i Svedala, Malmö, Ljungdalen, Bromma och Orsa.
Det förvånar mig att inte fler forskare och också skolor tar den chansen att får vara med i att låna en forskare. Jag tycker det är så väldigt roligt att få vara med i någon annans vardag vilket man får när man blir utlånad i Vetenskap & Allmänhets Låna en forskare.
Cecilia Engdahl, SUA-ledamot och sammankallande för utåtriktad verksamhet, docent i experimentell autoimmunitet vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Foto: Erik Thor/SUA
– En fråga jag fick var om jag hade ätit ben och hur de smakade? Detta var efter att jag hade berättat för en lågstadieklass att osteoklaster (jätteceller med många kärnor som endast förekommer på benvävnadens ytor) älskade ben och tyckte det var så smaskigt att äta upp.
– Jag tyckte att det funkade väldigt bra att komma till klassrummen via Zoom. Jag hade tittat på tipsen från Vetenskap & Allmänhet om att man skulle ha kameran i ögonhöjd och hela tiden titta på publiken, vilket jag upplevde funkade bra. Jag använde bara mig själv och några saker för att kunna förklara hur ett ben är uppbyggt.
– Det bästa med Låna en forskare är att man får komma till någon annans vardag och jag tror man kan göra stor skillnad både för stora och små.
”Lånen” brukar vara omkring 45 minuter, vi har fått översvallande lärarrespons via utvärderingarna. I princip alla lärare vill låna igen, och vi ser också att många lärare återkommer och lånar flera gånger.
Vendela Kjerner, Vetenskap & Allmänhet
Vendela Kjerner Foto: Gustaf Westerberg
Lärare och forskare har kontakt inför besöket, för att kunna stämma av vad som passar klassen och forskaren. Själva upplägget väljer forskaren själv utifrån det, men eleverna ska alltid ska ha möjlighet att ställa frågor.
Vi uppmuntrar också till att väva in interaktivitet av något slag och erbjuder coachning inför, för de forskare som vill och kan. En del av tipsen finns samlade här. Ibland är innehållet i mötet fokuserat på själva ämnet, ibland handlar det mer om varför forskaren valde just sitt yrke.
ForskarFredag är en del av vetenskapsfestivalen European Researchers' Night and Researchers at Schools, med evenemang över hela Europa den sista helgen i september varje år.
European Researchers' Night initierades av Europeiska kommissionen 2005 och arrangeras sedan dess den sista fredagen i september varje år. I år deltar 25 länder. Festivalen når varje år runt 2 miljoner människor, med omkring 36 000 forskare engagerade.
European Researchers' Night and Researchers at Schools finansieras av Europeiska kommissionen och är en del av Marie Skłodowska-Curie Actions, en del av EU:s forskningsprogram Horisont Europa.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.