13 februari 2025
Hur är det att vara doktorand idag och hur skapar man optimala förutsättningar för unga forskare? I slutet av februari samlades en engagerad publik i Segerstedthuset vid Uppsala universitet för att delta i den tredje omgången av Curie Talks.
Hur är det att vara doktorand idag och vilken roll spelar handledaren? Moa Lindqvist, Topias Tolonen-Weckström och Ylva Söderfeldt delade med sig av sina erfarenheter när Curie Talks gästade Uppsala universitet. Helena Bornholm från akademins sekretariat modererade. Foto: Nathalie von der Lehr
Curie Talks är ett samarbete mellan tidningen Curie, Sveriges unga akademi och landets universitet och högskolor. Samtalsserien lyfter aktuella frågor om forskningens villkor och
denna gång handlade diskussionen om hur det är att vara doktorand.
Panelen bestod av Ylva Söderfeldt, lektor i idéhistoria och alumn i Sveriges unga akademi, Moa Lindqvist, doktorand i utbildningssociologi samt Topias Tolonen-Weckström, doktorand i matematik och ordförande i Sveriges Förenade Studentkårers doktorandkommitté – alla verksamma vid Uppsala universitet.
Samtalet, ”Livet som doktorand – drömtillvaro eller mardröm?”, spelades in och finns tillgängligt via Curiepodden.
Curie Talks: Vad hindrar dig att forska?
Curie Talks: När ska forskare ta ställning?
Som doktorand ställs man inför en rad frågor. För att underlätta har Sveriges unga akademi tagit fram en skrift som hjälper till nya forskare att navigera i det svenska forskningssystemet. Här kan du ladda ner A Beginner’s Guide to Swedish Academia.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.