16 maj 2024
Sedan 1984 har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien genomfört internationella delegationsresor under ledning av H.M Konungen och akademiens preses. Resorna är studieresor med syfte att erbjuda ett unikt tillfälle för nätverkande och lärande. Resan 2024 gick till Nederländerna och Sveriges unga akademis vd Sverker Lundin deltog.
Sverker Lundin i samtal med Esther Peters, director of Leiden Bio Science Park. Foto: Erik Cronberg
Teknikutveckling stod i fokus för studiebesöken och samspelet mellan universitet och näringsliv var särskilt intressant att utforska. Några teknikområden som särskilt undersöktes var AI, kvantteknologi, framtidens livsmedel, life science och halvledare.
Besöken gick till Delft University of Technology, Wageningen University & Research, Leiden University, Quantum Delta, Port of Rotterdam Innovation dock, ASML, VDL, NXP Semiconductors och Philips.
Nederländerna får ut mycket av sin forskning och har högt rankade universitet. Eftersom landets storlek påminner om Sverige är det särskilt intressant att undersöka vad det beror på. Länderna har också långtgående historiska band och Svenska ambassaden i Haag, upprättad 1614, är Sveriges första ambassad i utlandet.
Besöken i några av Europas ledande forskningsmiljöer och mest avancerade företag var huvudpunkter, men mötena sträckte sig också till styrelsen för Nederländernas ingenjörsvetenskapsakademi samt ordföranden för den holländska unga akademin, Eddie Brummelman.
Resan leddes av H.M. Konungen och IVA:s preses Marcus Wallenberg och delegationen bestod av en blandning av företagsledare, myndighetschefer, rektorer, vetenskapsakademier och forskare vilket gav en unik möjlighet att dels inspireras från det holländska systemet, men också utbyta erfarenheter och idéer sinsemellan för hur Sverige och Europa kan möta de stora utmaningar vi står inför.
Halvledare, eller ”chip” som det också kan kallas, är särskilt intressant då hela det moderna samhället byggs upp av dessa. Pandemin och konflikterna i världen har satt ljuset på en sårbarhet för Europa då de stora tillverkningsindustrierna finns utanför kontinenten. Det är därför just nu ett starkt politiskt fokus på att stärka Europas position för halvledarproduktion. Europas sårbarhet är dock något överdriven. I just Nederländerna finns världens enda fabrik för att tillverka maskinerna för de allra minsta och mest avancerade halvledarna. ASML i Eindhoven, med en värdering på runt 400 miljarder dollar, är av den anledningen Europas högst värderade företag. Tekniken är starkt kontrollerad och tillåts inte exporteras till exempelvis Kina. ASML samarbetar med amerikanska universitet och med svenska universitet, som Lund, KTH och Chalmers.
Produkt från elektroniktillverkaren NXP Semiconductors Foto: Erik Cronberg
Delegationen fick möjlighet att besöka ASML och träffade ledningen för företaget. De berättade särskilt om samarbetet med den senaste svenska Nobelpristagaren i fysik, Anne L’Huiller. De korta ljuspulser som hennes forskning belönades med Nobelpriset för används för att utveckla halvledartekniken. Det storslagna ekosystemet av företag i Eindhoven har växt fram sedan 1800-talet upprätthåller Europas position som världsledande i halvledartillverkning.
Nätverket, insikterna och djupet. Resan gav mig i grunden en helt ny bild av hur forskningen förändrar och driver utvecklingen mot bättre samhällen och välstånd. Europa står inför stora utmaningar, men har också ett inspirerande utgångsläge för att ta ledarskap och bidra till en bättre värld.
Sverker Lundin, vd Sveriges unga akademi
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.