8 maj 2025
Unga akademier samlades i Tallinn för att diskutera karriärvägar, etik och AI.
Adel Daoud, Helen Eenmaa (Estlands unga akademi), Sverker Lundin. Foto: Sveriges unga akademi
Mötet för unga akademier 2025 var i Tallinn, 8-9 maj. Sveriges unga akademi representerades av ledamoten Adel Daoud och akademins vd Sverker Lundin som deltog med kollegor från hela den nordiska och baltiska regionen.
Detta års möte fokuserade på två huvudteman: organisationen av akademiska karriärer ur en yngre forskares perspektiv samt Etik och artificiell intelligens. Deltagarna delade erfarenheter och strategier från sina respektive nationella sammanhang.
Ett exempel var de förändrade demografierna inom akademin och hur det ökande antalet internationella doktorander påverkar. Ett annat exempel var det stora antalet uppgifter som en ung forskare hanterar för att ha en framgångsrik karriär. Diskussionen handlade om hur man satsar på rätt ”häst” och vilken roll unga akademier har i att stödja utvecklingen mot en hållbar och mångfacetterad akademi med attraktiva karriäralternativ.
Samtalen betonade vikten av gränsöverskridande samarbete och ömsesidigt lärande bland unga akademier, särskilt när det gäller att navigera i det föränderliga akademiska landskapet.
Sveriges unga akademi lanserade ett initiativ under mötet: ett förslag om att tillsammans skriva ett gemensamt uttalande till försvar för den akademiska friheten, med tanke på oroande utvecklingar i USA och på andra ställen. Initiativet togs emot varmt av de deltagande akademierna, vilket speglar ett gemensamt engagemang för att bevara autonomin och integriteten hos forskningen.
De nordisk-baltiska mötena har blivit ett viktigt forum för att stärka unga akademiers roll som röster för nästa generation forskare. 2025 års möte bygger på det momentum som skapades vid förra årets sammankomst i Köpenhamn, som anordnades av Det Unga Akademi i Danmark, vilket fokuserade på vetenskaplig diplomati och tvärvetenskapligt samarbete (läs mer).
Det återspeglar också andan i det första mötet som hölls i Stockholm 2019, initierat av Sveriges unga akademi, som lade grunden för fortsatt nordisk-baltisk samverkan (läs mer).
Allt eftersom regionala och globala utmaningar blir alltmer komplexa, förblir det nordisk-baltiska mötet en vital plats för tvärvetenskaplig utbyte för att stödja högkvalitativ forskning och gemensamma insatser bland unga forskare.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.