1 juli 2024
Sveriges unga akademi var på plats under Almedalsveckan. Seminarier och panelsamtal om forskningspolitik, klimatförändringar och studentaktivism avlöste varandra under några intensiva dagar i Visby.
SUA:s ordförande Sofia Lodén under ett panelsamtal hos Vetenskap & Allmänhet.
Det var hett i Visbys gränder när SUA:s ordförande Sofia Lodén höjde temperaturen på seminarier och panelsamtal tillsammans med ledamöterna Gabriele Messori och Elham Rostami. Fint väder var det också, med strålande sol.
SUA:s engagemang inleddes på tisdagen då Kommittén för demokratins röstbärare presenterades för världen. Kommittén har som syfte att skapa samverkan mellan kulturutövare, forskare och journalister kring gemensamma demokratiutmaningar. SUA:s VD Sverker Lundin sitter i presidiet.
Podcast: Lyssna på lanseringen av Kommittén för demokratins röstbärare.
Den riktiga värmen kom dock på onsdagen. SUA:s ledamöter deltog då i inte mindre än sju events, där de tillsammans med andra diskuterade allt från excellensbegreppet till extrema klimathändelser och öppen tillgång till forskningsdata.
Sedan en tid tillbaka samarbetar SUA med SUHF, SULF och SFS för att verka för ett grundlagsskydd av den akademiska friheten. På onsdagen arrangerade organisationerna ett seminarium i ämnet. Till vår stora glädje var seminariet fullsatt, och extra stolar behövde bäras fram.
Tim Ekberg från SUHF inledde med ett föredrag om bakgrunden till seminariet. Därefter tog Sofia Lodén, Hans Adolfsson (rektor vid Umeå universitet och ordförande för SUHF), Sanna Wolk (ordförande för SULF) och Jacob Färnert (tidigare ordförande för SFS) plats på scenen för egna inlägg.
Slutligen bjöds politiker in för att kommentera. Ida Karkiainen (S), ordförande i konstitutionsutskottet och tidigare minister, och Anna Ekström, styrelseordförande för Umeå universitet och tidigare minister i S-regeringar, delade med sig av sina reflektioner. Innan seminariet hade vi som arrangörer försökt få även representanter för de nuvarande regeringspartierna att delta, tyvärr utan framgång.
SUA förespråkar att de anslag som går till universitet och högskolor delas i tre: En del till forskning, en till utbildning och en till förvaltning. Med öronmärkta medel för administration skulle friheten stärkas inom forskning och utbildning, då pengarna som ska gå till sådant inte kan tas till annat. Dessutom skulle det skapa incitament till att effektivisera förvaltningen.
Sofia Lodén diskuterade frågan på ett seminarium arrangerat av SFS. Deltog gjorde även Josefin Malmqvist (M), Anders Ådahl (C), Elsa Berlin (SFS) och Maria Knutson Wedel (tillträdande vice ordförande SLU).
Sofia Lodén talar om tredelade anslag till lärosätena.
Utöver de många panelsamtalen och seminarierna prövade SUA även ett nytt grepp, som vi kallar för #framtidspromenad. Sofia Lodén mötte Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges museer, för att gå en sväng tillsammans och tala om gemensamma erfarenheter.
Bakgrunden är att såväl kulturinstitutioner som lärosäten drabbas av höga hyror, till följd av de hyresmodeller som tillämpas i sektorerna. SUA har tidigare belyst att forskningsmedel används av universitet för att betala lokalhyror och uppmanat regeringen att göra en översyn av den hyresmodell som gäller i dag.
Gabriele Messori gick på #framtidspromenad med Katarina Bjelke, generaldirektör för Vetenskapsrådet. Under promenaden talade de bland annat om huruvida offentliga forskningsfinansiärer kan driva innovation i bedömningar av forskningsansökningar.
Almedalsveckan handlar inte bara om att hålla presentationer och diskutera inför publik, utan också om att möta människor. Under veckan samtalade SUA:s ledamöter med allt från folkvalda makthavare till studenter och den intresserade allmänheten. Vi har fått lärdomar och insikter som vi tar med oss inför ett nytt verksamhetsår – och till nästa års politikvecka i Visby.
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.