Som ny forskare i det svenska systemet ställs man inför en rad frågor: vad som gäller för meritering, hur nätverken ser ut, men också konkreta praktiska frågor. För att underlätta har Sveriges unga akademi utvecklat en guide som hjälper till att navigera forskningslandskapet och undvika tidskrävande hinder.
Eftersom vi kommer från många olika fält och lärosäten i landet, och flera av oss också har gjort erfarenheten att etablera sig som ny i det svenska akademiska systemet, har vi både insikt och bra förutsättningar. När vi fick se den guide som den unga akademin i Nederländerna utvecklat kände vi att det här vill vi göra, säger Ewa Machotka (forskare i japansk konsthistoria, Stockholms universitet) och Philippe Tassin (fysiker, Chalmers) två av guidens författare.
Ewa Machotka och Phlippe Tassin. Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi, Sabina Johansson
Guideboken har utvecklats i ett samarbete mellan flera ledamöter och erbjuder stor bredd i expertis och erfarenhet. Idéer och synpunkter har också inhämtats från referenspersoner med kunskap och insikt i forskningssystemet.
1. Swedish academia in a nutshell, 2. Organisation of higher education and research in Sweden, 3. Teaching and degrees at Swedish universities, 4. Carrying out research projects, 5. Rights, benefits and practical information, 6. Language, + Glossary of Swedish words and abbreviations.
Titel: A Beginner’s Guide to Swedish Academia
Författare: Sveriges unga akademi
Antal sidor: 54
Digital version ISBN: 978-91-527-4383-6
Tryckt upplaga ISBN: 978-91-527-4384-3
Formgivning: Ateljé Grotesk Illustrationer: Maja Larsson/Maja på Näset
Tryckeri: Åtta45 Typsnitt: Untitled
Inom kort finns det åter tryckta, fysiska ex av Beginner’s Guide att beställa till självkostnadspris. Mängdrabatt tillämpas. Leveranstiden är 5 veckor.
”*” anger obligatoriska fält
Datum
5 september 2022
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.