Vad har universiteten och forskarna för roll och ansvar i tider av allvarliga konflikter? Mötets två dagar tillägnades temat, varvat med arbete i SUA:s projekt. Experter lyfte vikten av neutrala samtalsarenor och att våga utforska osämja. Gästerna Owls for Peace utgjorde ett mycket omtyckt exempel på vetenskapsdiplomati.

Bild: yngre forskare sitter vid mycket lånt tungt bord med yta av svart filt, på de svarta väggarna finns många oljeporträtt av regenter. I fonden gestikulerar en kvinna som är mötets ordförande.

Ordförande Sofia Lodén hälsar välkommen till akademimötet i Uppsala universitetshus konsistorierum. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Ordförande Sofia Lodén välkomnade SUA till mötets första dag i Uppsala universitetshusets gamla konsistorierum, i komplett 1880-talsinredning med svarta väggar, mängder av oljeporträtt och tunga möbler. Sofia och SUA:s vd Sverker Lundin rapporterade från verksamheten. Det nya forskningskommunikationspriset Forskningsfyren som lanserades på SUA-dagen lyftes särskilt av de ansvariga ledamöterna Karolina Kauppi och Andreas Nord. Projektet går nu in i en intensiv fas inför att nomineringsperioden som öppnar i februari och akademin bidrog med råd och synpunkter.

Uppsala24_Seubert_980x650px

Janina Seubert i Universitetshusets sal XI. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6170_980x650px

SUA ser videohälsningen från klimatforskaren Assaf Hochman. Foto: SUA

Uppsala24_HochmanAssaf_980x650px

Assaf Hochman skickade en videohälsning. 

Uppsala24_IMG_6181_980x650px

Rouzbeh Parsi Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6204_980x650px

Sigrid Schottenius Cullhed till vänster modererar panelen med Hanne Fjelde, Christina Cullberg och Rouzbeh Parsi, till höger SUA:s vice ordförande Gabriele Messori, moderator. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6202_980x650px

Hanne Fjelde ger sitt inlägg i panelsamtalet. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_5727_980x650px

Christina Cullberg Foto: Jesper Ahlin Marceta

Uppsala24_IMG_5730_980x650px

Rouzbeh Parsi Foto: Jesper Ahlin Marceta

Uppsala24_IMG_5734_980x650px

Hanne Fjelde Foto: Jesper Ahlin Marceta

Uppsala24_MG_5741_980x650px

SUA på guidad tur i Universitetshuset. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Universitetets roll i tider av allvarliga konflikter

Mötets tema fick bre ut sig i seminariet ”Universitetets roll i tider av allvarliga konflikter” som leddes av SUA:s vice ordförande Gabriele Messori, professor i meteorologi och Sigrid Schottenius Cullhed, docent i litteraturvetenskap, bägge vid Uppsala universitet. Seminariet genomfördes i Sal XI, även kallad kvinnorummet, då konsten i salen illustrerar betydelsefulla kvinnor ur universitetets historia. En kort, förinspelad video inledde seminariet. Avsändaren var Gabriele Messoris forskarkollega Assaf Hochman, biträdande professor vid Institutionen för geovetenskaper vid Hebrew University of Jerusalem, Israel. Assaf är klimatforskare och har flera forskningssamarbeten med kollegor från palestinska institutioner. SUA tillfrågade också Ziad Abdeen, professor vid Al-Quds University i Abu Dis, Palestina, om hans erfarenheter. Ziad har tidigare samarbetat med Assaf. Men SUA fick inte återkoppling vilket kan vittna om de svåra förhållandena. Assaf framhöll att ett fokus på klimatförändringarna är avgörande för samhällens säkerhet framöver. ICTP, International Centre for Theoretical Physics, främjar internationellt samarbete genom vetenskap och sen pandemin bröt ut medverkar Assaf i ett tvärvetenskapligt samarbete med klimatforskare, hälsoforskare och statsvetare från Israel, Italien, Jordanien, Palestina och Tyskland, ett samarbete som alltjämt pågår om än i decimerad skala. Ibland kan forskare i liknande projekt inte vara öppna med samarbetet på grund av säkerhetsrisken. Är det något Assaf insett säger han, är det att samarbete inte kan bedrivas isolerat.

De inbjudna experterna på plats i Uppsala var Christina Cullberg, professor i franska vid Institutionen för moderna språk; romanska språk, Uppsala universitet, Hanne Fjelde, professor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet och SUA-alumn, samt Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet, Utrikespolitiska Institutet. Konflikten mellan Israel och Palestina har haft en tydlig inverkan på forskning och kultur konstaterade panelen, till exempel har en mängd poesi vuxit fram som ett sätt att bearbeta trauma. Diskussionerna under panelsamtalet belyste universitetens roll och möjlighet att främja dialog med olika grupper, inklusive studenter som uttrycker kritik. Politiken pågår ständigt, resonerade panelen. Om universitet dröjer med att utveckla en egen hållning i frågor finns en risk att handlingsplaner läggs på lärosätet utifrån.  

Seminariedeltagare betonade vikten av att universitetens arbete vilar på en stabil vetenskaplig grund, särskilt i politiska frågor, för att upprätthålla forskningens trovärdighet.

– Att vara objektiv är inte samma som att vara neutral. Enligt vetenskapligt fastslagna kriterier kan man uttala sig och bidra med sin expertis, säger Hanne Fjelde.

Panelen betonade att akademin kan spela en viktig roll i att erbjuda arenor där man kan resonera fritt och utforska ståndpunkter utan att behöva komma överens.

Vetenskapliga presentationer

Jennifer Mack, universitetslektor och docent i arkitektur vid Kungliga Tekniska högskolan, Peter Søgaard Jørgensen, forskningtemaledare inom miljö- och hållbarhetsvetenskap vid Kungl. Vetenskapsakademien och Stockholms universitet och Erik Smedler, docent och ST-läkare i molekylär psykiatri vid Göteborgs universitet, gav mycket uppskattade vetenskapliga presentationer.

Uppsala24_IMG_6230_980x650px

Jennifer Mack håller vetenskaplig presentation. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6233_980x650px

Jennifer Mack ger en vetenskaplig presentation. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6240_980x650px

Erik Smedler ger en vetenskaplig presentation. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6238_980x650px

Erik Smedler ger en vetenskaplig presentation. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6247_980x650px

Peter Søgaard Jørgensen ger en vetenskaplig presentation. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6244_980x650px

Peter Søgaard Jørgensen ger en vetenskaplig presentation. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6248_980x650px

Peter Søgaard Jørgensen ger en vetenskaplig presentation. Foto: SUA

Naturen som resurs – vilken kunskap behövs för hållbar samhällsutveckling?

Andreas Nord, docent i biologi vid Lunds universitet och Elham Rostami, hjärnkirurg och klinisk forskare vid Uppsala universitetssjukhus, guidade programmet Naturen som resurs – vilken kunskap behövs för hållbar samhällsutveckling? Cecilia Wikström, vd för Beijerstiftelsen var programmets första gäst. Beijerstiftelsen firar 50 år i bildningens tjänst och Cecilia presenterade den omfattande verksamheten som forskningsfinansiären driver. Beijerstiftelsen var före sin tid och grundade Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi redan på 1970-talet och Beijerinstitutets forskning inom hållbarhetsfältet är mycket framgångsrik, vilket Ekonomipristagaren Elinor Ostrom vittnar om. SUA-ledamot Elham Rostami, är också Beijerforskare inom stiftelsens life science-satsning. Cecilia berättade om Beijerstiftelsens tonvikt vid bildning och kultur som går hand i hand med vetenskap för en god samhällsutveckling.

Dr. Mark Marissink, chef för Artdatabanken vid SLU hälsade SUA välkomna till Sveriges lantbruksuniversitet där mötets andra dag ägde rum i den ombyggda ladan med högt i tak och panoramafönster ut mot landskapet som för dagen härjades av snöstorm. Mark berättade om tillståndet för världens arter, om Rödlistan som är en lista över arter och deras hotstatus i Sverige. Internationellt finns panelen IPBES, The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, som fungerar som IPCC gör för klimatforskning. Det innebär ett mycket stort internationellt projekt med syfte att sammanställa det vetenskapliga läget till beslutsfattare. Underlaget sammanfattas noggrant i peer review-processer. Sen lämnar forskarna arbetet och det politiska arbetet med förhandlingar och avtal sköts sedan av beslutsfattare. De målkonflikter som då och då uppstår mellan skogsägare och myndigheter är en återkommande utmaning.

Uppsala24_IMG_6253_980x650px

Elham Rostami och Andreas Nord modererar programmet ”Naturen som resurs – vilken kunskap behövs för hållbar samhällsutveckling?” Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6259_980x650px

Cecilia Wikström, vd för Beijerstiftelsen berättar om stiftelsens verksamhet. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6264_980x650px

Cecilia Wikström, vd för Beijerstiftelsen. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6271_980x650px

Mark Marissink, chef för Artdatabanken vid SLU hälsade SUA välkomna till Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6274_980x650px

Mark Marissink berättar om Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: SUA 

Uppsala24_IMG_6280_980x650px

Mark Marissink, chef för Artdatabanken vid SLU. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6281_980x650px

Mark Marissink och Cecilia Wikström i samtal med SUA. Foto: SUA

Owls for Peace – Birds know no borders

Tre representanter för initiativet Owls for Peace: Yossi Leshem, professor emeritus vid Institutionen för zoologi vid Fakulteten för biovetenskaper, Tel Aviv University, Israel, General Mansour Abu Rashid från Jordanien och Alexandre Roulin, professor i biologi, Lausanne University, Schweiz (gruppledare) gästade akademimötet via Zoom. Owls for Peace har funnits sen 2008 och är ett fredsbyggande forskningsprojekt som knyter samman flera länder i den inflammerade Mellanösternregionen. Projektet tar sin utgångspunkt i tornugglor – glupska rovfåglar som kan användas för biologisk bekämpning av möss och råttor som annars skulle orsaka småskaliga lantbrukare stor skada. Mellanöstern är en region som länge plågats av alltför stora gnagarpopulationer. Owls for Peace tar avstamp i lösningar på det här problemet genom vetenskapsdiplomati, där parter som i vanliga fall är i konflikt med varandra samlas kring ett neutralt, gemensamt, ämne och samarbetar för att skapa boplatser för tornugglor. På så sätt minskas också användningen av svårhanterlig giftbekämpning som skadat många andra djur och växter, även tornugglor. Projektet har rönt stort erkännande internationellt och varit inbjudna till Påven och World Economic Forum i Davos. Det finns också skolmaterial om tornugglorna och initiativet har genomfört omfattande aktiviteter med skolor.

SUA blev mycket berörda och inspirerade av Owls for Peace-initiativet. När de tre representanterna tackats delades ledamöter in i mindre grupper för fortsatta samtal om forskning i oroliga tider.

Uppsala24_IMG_6290_980x650px

Owls for Peace: Yossi Leshem, professor emeritus vid Institutionen för zoologi vid Fakulteten för biovetenskaper, Tel Aviv University, Israel, General Mansour Abu Rashid från Jordanien, Alexandre Roulin, professor i biologi, Lausanne University, Schweiz (gruppledare) besökte SUA via Zoom. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6289_980x650px

Owls for Peace. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6295_980x650px

Samtal i mindre grupper: Pierre Nyquist, Juan Rocha och ordförande Sofia Lodén. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6297_980x650px

Samtal i mindre grupper: David Marlevi, Jan Kronkvist, Alison Gerber och Sigrid Schottenius Cullhed. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6302_980x650px

Samtal i mindre grupp: Ruth Pöttgen, Andreas Nord, Erik Smedler och Jennifer Mack.  Foto: SUA 

Uppsala24_IMG_6309_980x650px

Samtal i mindre grupp: Adel Daoud, Yaffa Epstein och Elham Rostami. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_6300_980x650px

Samtal i mindre grupper: Jan Kronkvist, Alison Gerber, Sigrid Schottenius Cullhed och David Marlevi. Foto: SUA

Uppsala24_IMG_5748_980x650px

Kaffepaus: Helena Bornholm, Jan Kronkvist och Pierre Nyquist. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Uppsala24_IMG_6306_980x650px

SUA:s egen ordförandeklubba är en present från den första kullen ledamöter. Foto: SUA

Samtal och diskussion

Som vanligt arbetade akademins ledamöter vidare med aktuella frågor inom ramen för beredningsgrupperna forskningspolitik, utåtriktat samt internationellt arbete. Ledamöterna beslutade om riktlinjer för invalet av nya ledamöter, verksamhetsplanen för 2025 och reflekterade över sin egen roll i tider av allvarlig konflikt.

Om akademimöten

Kärnan i Sveriges unga akademis verksamhet utgörs av så kallade akademimöten, två dagar långa sammankomster i internatformat. Akademimötena hålls fyra till fem gånger per år och mötesplatsen roterar runt om i landet och utomlands för att kunna komma i kontakt med viktiga personer och institutioner i den lokala miljön. 

På akademimötena bryts barriären mellan lärosäten och ämnesområden. Där sammanträder vi och tar tillfället att lyfta blicken och adressera stora aktuella samtidsfrågor. Det är också på akademimötena som vi fattar beslut om verksamheten, där nya idéer till aktiviteter kommer upp och tas tillvara, där vi presenterar vår forskning och där tvärvetenskapliga initiativ ofta uppstår.

Relaterade artiklar

SUA Balingsholm
Akademimöte
Internationellt
Tvärvetenskap
Adel Daoud
Alison Gerber
Andreas Nord
Ann-Kristin Kölln
Cecilia Engdahl
David Karlander
David Marlevi
Elham B. Rostami
Ellen Bushell
Gabriele Messori
Jan Kronqvist
Janina Seubert
Jennifer Mack
Jessica Jewell
Johan Zelano
Juan C. Rocha
Karolina Kauppi
Mathias Osvath
Måns Magnusson
Olle Risberg
Oscar Agertz
Pierre Nyquist
Ragnhild Lunnan
Ruth Pöttgen
Sara Liin
Sara Tanderup Linkis
Yaffa Epstein
2024

Akademimöte den 18–19 september

Den 18–19 september samlades Sveriges unga akademi på Balingsholm för ett tvådagars akademimöte. Vid denna tid på året fokuserar SUA på sammansvetsning och att ta sats inför den kommande perioden…
Bild: finklädda, uppsluppna personer står i trappa och håller upp diplom som skymmer deras ansikten mestadels
Akademimöte
2024

SUA firade 13 år i Umeå

Den 25 maj firade SUA sin årsdag i Umeå, med ett kortare akademimöte som upptakt och Forskarnas roll i den gröna samhällsomvandlingen som tema. Dagen inleddes med ett introduktionsmöte för SUA:s n…
Bild: kollage med 6 ansiktsporträtt, 3 kvinnor och 3 män
Akademimöte
Andreas Nord
Elham B. Rostami
Gabriele Messori
Sigrid Schottenius Cullhed
Sofia Lodén
2024

Här är akademiledningen för 2024/2025!

Vid akademimötet i april valdes den nya akademiledningen för Sveriges unga akademi. Ny ordförande är Sofia Lodén, docent i franska vid Stockholms universitet och med i regeringens forskningsberedn…

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Stiftelsen för Sveriges unga akademi, orgnr. 802477-9483 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser