23 maj 2025
Den 23 maj tar Sveriges unga akademi emot åtta nya ledamöter – framstående yngre forskare från fält som datadriven biovetenskap, historia och hållbarhetsvetenskap. Med sina olika perspektiv stärker de den tvärvetenskapliga miljö som präglar akademin.
Från vänster, uppifrån och ned: Laura Bacete Cano, Moa Lidén, Björn Lundberg, Maria Mancilla Garcia, Wojciech Michno, Sari Nauman, Carolin Schütze och Marcel Tarbier. Foto: Hans Karlsson, Mikael Wallerstedt, Malin Sjöberg, Ashley Pearl, Mikael Wallerstedt, Cecilia Sjöberg, Daniel Schmolker, Felix Frank
Att välkomna nya ledamöter är livskraften i en ung akademi. Jag tycker det ska bli spännande att få lära mig mer om deras forskning och vad de brinner för och vill engagera sig i året som kommer.
Gabriele Messori, ordförande, professor i meteorologi vid Uppsala universitet
Närmast på agendan är Almedalen där Sveriges unga akademi är på plats och i augusti arrangerar vi sommarskolan Forskarmöten i Fiskebäckskil. Det stora forskningseventet Unga akademins dag – Vetenskapen som brobyggare äger rum 23 oktober i Stockholm, markera gärna kalendern.
Den unga akademin är öppen för framstående och självständiga forskare inom alla ämnesområden som: har intresse och förutsättningar att engagera sig inom frågor och aktiviteter som ligger nära akademin; har disputerat för cirka 2–10 år sedan; och som är verksamma som forskare i Sverige. Akademins arbete bygger på stöd från finansiärer som vill stärka yngre forskare och forskningens genomslagskraft. Ledamöterna samarbetar kring stora och viktiga frågor för forskningen och samhället med stöd av ett sekretariat.
Sveriges unga akademi är en oberoende, tvärvetenskaplig akademi för ett urval av de mest framstående yngre forskarna i Sverige. Akademin är en oberoende plattform som ger yngre forskare en stark röst i den forskningspolitiska debatten och som arbetar med att föra ut forskning till barn och unga. Verksamheten drivs av en vd och ett sekretariat som finns i Kungl. Vetenskapsakademiens lokaler vid Frescati i Stockholm. Sveriges unga akademi bildades 2011 och har 35–40 ledamöter valda på fem år.
Gabriele Messori, ordförande, gabriele.messori@geo.uu.se, 072-288 13 30
Annika Moberg, kommunikationsansvarig, 070-325 32 18, annika.moberg@sverigesungaakademi.se
Foto: Sveriges unga akademi
Fyll i formuläret för att få Sveriges unga akademis nyhetsbrev. Det utkommer upp till sex gånger per år. Du kan närsomhelst välja att avsluta din prenumeration.